Ägg är ett extremt nyttigt livsmedel, fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp din kropp och många vitaminer och mineraler. Här är ytterligare några anledningar till varför du ska äta ägg i påsk.
Påsken närmar sig, en högtid då vi svenskar frossar som tokar i ägg. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2 000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen. I genomsnitt äter svensken drygt 200 ägg var årligen.
Samtidigt är många svenskar rädda för att ägg är dolda kolesterolbovar. Friska personer kan ofta äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden. Men det kan finnas skäl att inte äta lltför många ägg i påsk. En ny studie som publicerat i ansedda tidningen Jama visar att det faktiskt finns risker.
Enligt studie visade det sig att Det visade sig att 300 milligram kolesterol per dag i kosten innebar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och att risken för förtida död oavsett orsak ökade med 18 procent. Dessutom visade studien att tre till fyra ägg per vecka ökade risken för hjärtsjukdom och förtida död med sex respektive åtta procent. Orsaken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol. Här är anledningarna till att äta ägg;
-
- Ägg innehållerförutommättande proteiner även alla viktiga aminosyror som kroppen behöver.
- Ägg är fullproppatav nyttigheter som A-vitamin, B-vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, folsyra, järn, jod, selen, zinkoch magnesium. Dock finns de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter i äggulan.
- Ägg innehåller antioxidanter, däribland E-vitamin, selen, lutein och ß-karoten. Samtliga av dessa hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som hela tiden angriper våra celler.
- Ägg är en jättebrakällatill vitamin B12. Till skillnad mot många andra vitaminer som finns i frukt och grönt finns det vattenlösliga vitaminet B12 framför allt i kött- och mejeriprodukter. Brist på vitamin B12 är ganska vanligt hos äldre och kan leda till sömnbesvär, humörsvängningar, förvirring och demensliknande symtom.
- Ägg är ett ypperligt mellanmålför den som önskar hålla formen. Mättande med mycket protein och lite kolhydrater och kalorier.
- Ger mer än en tredjedelav det rekommenderade dagliga intaget av selen, vitamin E och B12 – och innehåller cirka fem gram fett varav 40 procent är enkelomättat. Av Ulrika Efthamre Källor: Kurera,Aftonbladet,Svenska Dagbladet Foto: Monika Grabkowska,unsplash,Sinziana Susa, unsplash