Passa på att frossa i svenska sommar bär och få bättre hälsa på köpet. Här är bären du ska äta:
Ny forskning visar att det är våra svenska sommarbär som gör mest nytta i vår kropp.
Sjukdomar som tjocktarmscancer och bröstcancer kan till och med hämmas av nypon, blåbär, svarta vinbär och havtorn.
Så ta tillfället i akt och ge dig ut i blåbärsskogen, åka på självplock av jordgubbar eller börja odla själv.
Här är bären som är fyllda med näringsämnen:
Jordgubbar
Jordgubbar har hög halt av många olika antioxidanter ochinnehåller mer vitamin C än apelsin. Den stora amerikanska studien Nurses Health visade kvinnors som äter mycket jordgubbar hade 30 procent lägre risk för hjärtsjukdom.
En portion jordgubbar, ungefär en kvarts liter bär, ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin och cirka 25 procent av vårt behov av folsyra.
Smultron, hallon
Jordgubbar, smultron och hallon Innehåller ett ämne, ellagsyra. Den är en extra kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot olika typer av angrepp.
Björnbär
I skalen finns kraftfulla antioxidanter som enligt kan bromsa hjärnans åldrande och sänka den onda kolesterolet.
Vinbär
Har du svarta vinbär i trädgården kan du känna dig nöjd. En deciliter bär ger mer än dagsbehovet och är en kraftfull C-vitaminkälla. Dessutom är svarta vinbär rika på samma antioxidanter som blåbär som skyddar mot cancer och hjärtsjukdom och är bra för ögat och hjärnan. Röda vinbär har hög halt av antioxidanter och vitaminer, ovanligt rika på kalium, som är bra för hjärtat
Hjortron
Även hjortron har en cancerskyddande effekt visar studier. Effekten finns kvar även i i frysta bär.
Blåbär
Blåbär har visat sig ha effekt på flera cancerformer, hjärtkärlsjukdomar, diabetes, Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, motverkar högt kolesterol. Vissa studier visar att blåbär kan förbättra mörkerseende och skydda mot gulafläcken-sjukdom.
Foto Joanna Kosinska
Av Elvira Efthamre
Foto Ulrika Efthamre, Artur Rutkowski