En bowl med smoothie är den perfekta sommarrätten. Passar till frukost, lunch och middag. Här är tre somriga och nyttiga favoriter.
1. Somrig smoothiebowl med jordgubbar
1,5 dl frysta jordgubbar
1 banan
2 dl valfri mjölk, tex mandelmjölk
1 krm vaniljpulver
1 msk mandelsmör
Till dekoration:
Färska hallon, kokosflingor och bär som tex gojibär
Gör så här
Mixa frysta jordgubbar och halva bananen med mjölk, mandelsmör och vaniljpulver i en blender till önskad konsistens. Om du tycker att smoothien blir för tjock kan du späda med lite extra mjölk.
Häll upp i en fin skål och dekorera med färska hallon, kokos, resten av bananen och gojibär.

2. Blomkålssmoothie med rödbeta
Istället för den traditionella frusna bananen, utgår denna smoothie från fryst blomkål. Blomkålen är nästintill smaklös, så du får du en dos av grönsaker till frukost, utan att ens märka det!
1 person
Ingredienser:
1 dl växtmjölk t.ex havremjölk
1 dl kokosyoghurt
1 dl kokad och sedan frusen blomkål i bitar
1 dl frusna hallon
1 blodapelsin, skalad och hackad
2 cm färsk ingefära
1 msk ekologiskt rödbetspulver
Topping:
bipollen
chiafrön
hampafrön
kokosyoghurt
hallon
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är krämigt, tillsätt mer växtdryck om det behövs. Häll upp i en skål och toppa efter känsla.
3. Grön smoothiebowl med mango

1,5 dl fryst mango
1 banan
2 nävar färsk babyspenat
2 dl valfri mjölk eller kokosvatten. Går också bra med äppeljuice
Valfri topping tex färsk mango, granola och chiafrön.
Gör så här
Mixa alla ingredienser till en slät smoothie. Tillsätt mer vätska om du önskar en tunnare smoothie.
Toppa med skivad färsk mango, granola och chiafrön.
Av: Wellness50plus
Foto: Unsplash