Äntligen adventstider! Dags för härliga dofter att sprida sig i köket. Här är de bästa recepten för en härlig och glutenfri adventsfika!
Glutenfria lussekatter ca 40 st
50 g röd jäst
400 g (4 dl) mjölk
150 g smör
20 g (2 msk) fiberhusk
1 g (2 kuvert) saffran
1/2 tsk salt
70 g (1/2 dl) vit sirap
90 g (1 dl) strösocker
1 ägg
9 dl (540 g) glutenfri mjölmix Ca 80 st russin
1 uppvispat ägg eller mjölk till pensling
Gör så här:
- Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).
- Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
- Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 4 delar och varje del i 10 bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 20-30 cm lång beroende på hur du vill att dina lussekatter ska se ut. Snurra in ändarna åt var sitt håll.
- Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Tryck ner russin i lussekatterna.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg.
10.Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen. Det går också att pensla bullarna innan gräddning men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt tycker jag. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
Glutenfria pepparkakor
4 dl glutenfri mjölmix
100 g smör
1 dl socker
1/2 dl mörk sirap
1 msk kanel, mald
1 tsk ingefära, mald
1 tsk kryddnejlika, mald
3 krm salt
2 krm natriumbikarbonat
Gör såhär
- Mixa alla ingredienser utom vatten i en matberedare.
- Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 160°C.
- Arbeta degen lätt på bakbord så att den mjuknar och blir formbar. Kavla degen tunt med lite mjöl på bakbordet och ta ut pepparkaksfigurer med mått.
- För över kakorna på plåt och grädda, ca 10–15 minuter. Låt svalna på plåten.
Glutenfria cookies med mörk choklad
1 dl flytande honung
1 ägg
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljextrakt
3 dl glutenfri mjölmix
2 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
100 g mörk choklad, grovhackad
- Vispa ihop smör, honung och ägg med elvisp.
- Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Låt stå kallt en stund.
- Rulla degen i lite mjölmix om den är kladdig och forma degen till bollar med mjölade händer. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut i ugnen, nio kakor per plåt är lagom.
- Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

Romtryfflar – ca 30 stycken
300 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
50 gram smör
2 ½ dl vispgrädde
1 – 2 tsk romarom
2 krm vaniljpulver
ev. extra sötning
kakao att rulla i
Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner smör, vaniljpulver, romarom och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en-två timmar tills den stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao.
AV Ulrika Efthamre
Foto: Senivpetro, Pexels, Unsplash, Freepik.com. Elvira Efthamre